În prezent, întâlnim beanbag-ul în case, muzee de design, restaurante, hoteluri și vitrine de magazine. Este, fără îndoială, unul dintre cele mai populare fotolii din zilele noastre. Și cine ar fi ghicit că în 2008, "sacul" va fi sărbătorit cu un succes răsunător? "sacco" și-a sărbătorit fastuos cea de-a 40-a aniversare, iar boom-ul de îmbunătățiri constante ale designului pare să nu aibă sfârșit.

Sacco înseamnă "sac" în italiană. Forma sa amintește de o pară mare, alcătuită dintr-o bucată mare de material umplută cu granule de polistiren. Funcționează ca un scaun, dar diferența constă în faptul că, atunci când te așezi pe el, se mulează perfect pe corpul tău. Această proprietate de relaxare a spatelui a făcut din sac nu numai un element super-confortabil de design interior, dar beneficiile sale au fost recunoscute și de medici și terapeuți, care îl folosesc pentru reabilitare, de femeile însărcinate pentru naștere și de bebeluși, care sunt mai puțin deranjați de colici. Așadar, întrebarea este cui să atribuim această invenție genială....

Pentru a găsi răspunsul trebuie să ne întoarcem până în istoria Italiei postbelice. Avem anii 1950, o industrie nedezvoltată, o inflație în creștere și o sărăcie socială generală.

Față de aceste circumstanțe, există o trezire în rândul designerilor, cu un entuziasm pentru găsirea de noi soluții. Ei pur și simplu doreau să proiecteze o lume nouă și să rupă cu orice preț cu trecutul.

Dinamică, flexibilă

Mingi de ping-pong, bile de sticlă, de oțel și de cauciuc - toate aceste soluții erau fie incomode, fie prea grele sau prea scumpe. Până când au dat peste spuma de poliester folosită în construcții. Granulele de polistiren, care sunt folosite și astăzi pentru a umple beanbags, au fost răspunsul la confort și comoditate. Bilele mici și ușoare, care se adaptează perfect la forma corpului, au permis crearea unei forme moderne. Din acea zi, pufurile nu mai sunt doar mobilă dură și plictisitoare - au devenit un element important de design și una dintre icoanele artei pop

Astăzi, există câteva sute de producători de beanbag-uri în lume - acești pufuri au făcut o carieră internațională și sunt vânduți cu succes în Europa, Statele Unite și chiar în îndepărtatele Australia și Noua Zeelandă. Oamenii au ajuns să iubească confortul scaunului.